https://izyanyancinnamon.blogspot.my


About Me Exchange links Giveaway 2015 Home Kesihatan Tips

Monday, 26 September 2016

Review Testimoni Powerbank : Beli satu tapi dapat 7 barang !!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalamualaikum semua
Baru-baru ni aku perasan ramai yang cari powerbank. Aku sendiri pun cari. Memang dah lama dah aku mencari powerbank sendiri. Tapi aku pun macam awak. Ragu-ragu yang mana satu powerbank yang terbaik, berkualiti dan paling penting original. 
Yelah, memang kau kena beli ori beb. Sebabnya, sekarang ni dah banyak kes bila charge handphone dengan powerbank tak ori... handphone meletup. Hish! Nauzubillah. Takut aku dengar... bukan sayang powerbanknya... tapi keselematan tu yang penting. 
Tapi sebelum tu, aku nak perkenalkan korang dengan powerbank yang sekarang ni aku gunakan. Iaitu PINENG POWERBANK dengan kuasa kuda 20,000mAh. Beli dari PEMBORONG POWERBANK PINENG *terima kasih banyak-banyak ye!Sebab jual original powerbank !*
Ok untuk pengetahuan anda semua,Penjual aku beli ni dia tengah mengadakan promo besar-besaran kau bayangkan 20,000mAh dia jual Rm 99.00 SAHAJA !!! Dengar cam mahai je kan?Tak olls Rm 99.00 ni kau akan dapat 7 freegift aksesoris untuk telefon pintar anda.Tawaran yang ditawarkan amat laa berbaloi walaupun apa awalnya aku ada sedikit keraguan nak beli..Yelaaa nak keluar duit seketul tu bukan senang kena tipu terbang duit kau yang kau simpan hari-hari huhu..Btw dengan membaca testimoni beliau aku dapat rasakan dia seorang seller yang boleh dipercayai.Sebelum aku angkat seketul powerbank ni macam-macam soalan aku tanya dia..Almaklumlaa tak pernah ada powerbank sebelum ni malah memang aku tahap IQ nak ambik bab pasal powerbank ni adalah 1%.Aku dapat maklumat pon sikit2 dari hasil carian uncle google kacak.Tu pon tak cukup maklumat,aku tanya abih kawan-kawan serta encik A.Encik A terang satu persatu sebelum beli seketul powerbank ni.Alhamdulilah pada 25/9/2016 aku terbankin kepada seller ni.Maka seller ni pon kebetulan ahad Johor bukak pejabat pos.Dia pon sempat g pos dan akhirnya dah selamat sampai ke tangan aku pada hari ini (26/9/2016)..
Pn969 - Black
Kelebihan Pineng Power Bank 20000mah Model PN969 :
1) 100% Real Capacity Batteries – kapasiti power bateri yang tertinggi berbanding dari model power bank Pineng yang lain. Dengan kapasiti ini, ia mampu recharge phone anda antara 7-8 kali (* bergantung pada model phone anda).
2) Dual USB Output – Anda boleh mengecas dua phone serentak dalam satu masa tanpa perlu kan charger.
3) Black LCD Display  – Baki kapasiti bateri power bank akan di paparkan dalam bentuk digital bernombor % di skrin LCD power bank ini. Yang menarik untuk model PN969 adalah LCD nya berwarna hitam yang menampakkan power bank anda sangat eksklusif dan bergaya. 
4) Cip IC Pintar : Cip ini bertindak untuk melindungi bateri phone daripada over charging, over discharging atau short circuit.
5) Auto Detect & Charging – hanya plug kan USB cable ke phone anda, dan power bank ini akan ON secara automatik dan recharge phone anda.
6) Support 99% model smartphone di pasaran – support smartphone @ tablet – Lenovo,Samsung,Sony, HTC, Apple, Asus ,Oppo dan sebagainya..
Specification:
1. Input: Micro USB/DC 5V/2A
2. Output: DC5V 2.1A/1A
3. Built-in battery capacities: 3.7V/20000mAh 74wh
4. Battery Type: Li-polymer battery
5. Fully Charge: 8-14 hours
6. Working Temperature: -10°C to 45°C
7. Standby times: >5000hrs
8. Cycle life of charging : 500 times (1 time = from 0% to 100%)
9. Net Weight: 420g
10. Size: 163*76*21mm
Aku testimoni kepada PEMBORONG POWERBANK PINENG akak kasi five star untuk trusted seller ni ditambah pulak memang dia layan customer dengan baik sekali.Hakak memang cerewet bab jual beli atas talian ni hoho.Naseb encik tu sabar dengan kerenah customer dia sorang ni hehehe.
Bukan itu saja dia menawarkan pakej powerbank murah tapi original.Ada banyak jenis..Olls boleh stalker di Fb / Insta dia..Insta:@Pemborong_powerbank_pineng & Fb:@Pemborong Powerbank Pineng.Ok apa yang awak dapat bila beli dengan seller ni?
 7 freegift akan anda nikmati!!!!
1🎁 FREE cable pineng on box2🎁 FREE USB LED Light 3🎁 FREE Sarung Powerbank dua pocket. terbaik punya tebal 4🎁 FREE USB Fans5🎁 FREE Poslaju Semenanjung 6🎁 clip lens for eye fish view 7🎁 cable pineng pn303 android 100% Original Pineng Powerbank!!!~Super Trusted Seller since 2013~~Poslaju jln tiap2 hari~
Warranty card 1 year
Anda akan dapat seperti dalam gambar
Saiz sebenar powerbank pn969 sebesar iphone 6s + sahaja 
Nak tahu powerbank anda original ke tidak?Boleh cek kat laman ni : http://www.pineng.cn/
Selepas dah check dekat website PINENG tu, resultnya adalah seperti kat bawah ni. 
But basically ia menunjukkan keaslian produk tersebut. So, aku punya powerbank dari Guangdong Pineng Industrial Co., Ltd. memang disahkan original lah! Bagus!Macam mana nak tahu code ni?Anda boleh cek kat kotak powerbank awal beli tu, serial numbernya diletakkan di hadapan kotak tapi dalam keadaan seal. Ala macam hologram tu..nampak tak?ada gores hologram ? Tak nampak meh kak chik up sikit sticker gores dan ada no code tu :)*Setiap gores adalah berbeza bentuk warna dan sebagainya mengikut jenis powerbank anda beli* 
Nampak tak code tu sebelum dan selepas digores?Haa disitula terletaknya keaslian powerbank anda semua.Code aku selepas digores ialah 2123274253523680 
Itu saja review aku pada harini serba sedikit tentang powerbank yang aku beli.:) Any question u boleh tanya direct pada penjual ni. Whatsapp at 012-7948434 - Haris Ridzwan Enterprise


Saturday, 24 September 2016

Petua #1 : Cara Jadikan Daging Cepat Empuk

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
1) Semasa merebus atau memasak daging,masukkan sebatang camca kecil ke dalam periuk. Dipercayai camca ini menyerap lebih haba / kepanasan yang membantu proses melembutkan daging.

2) Anda juga boleh memilih untuk memasukkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan atau rebusan daging,jika tidak mahu menggunakan camca seperti petua di atas.

3) Selain itu,anda juga boleh masukkan beberapa tangkai daun betik ke dalam masakan untuk melembutkan daging.

4) Jika tiada tangkainyanya,anda juga boleh menggantikannya dengan betik muda.Pastikan anda kupas kulitnya,buang biji serta bersihkannya terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam mana-mana masakan berasaskan daging.

5) Kepingan tempe juga selalu digunakan untuk melembutkan gulai daging. Hanya masukkannya ke dalam masakan dan biarkan.

6) Perap daging yang telah dipotong dengan sedikit cuka makan selama lebih kurang 15 minit.Selepas itu toskannya hingga kering,lalu masak seperti biasa. Anda hanya perlu memastikan api dapur berada pada tahap sederhana ketika masakan daging itu hampir menggelegak. Hasilnya daging lebih cepat empuk dan rasanya juga amat sedap.

7) Anda juga boleh cuba menggunakan keratan batang ubi kayu.Pastikan batang ubi kayu itu dibersihkan terlebih dahulu.Masukkan ke dalam periuk ketika ia sedang mendidih sahaja. Biarkan selama 10 – 15 minit,lalu angkat serta asingkan batang ubi kayu tersebut.

8) Gaul daging bersama tepung dan perapkan dengan kicap selama 30 minit sebelum dimasak.

9) Tumbuk lumat buah keras,lalu masukkan ke dalam ramuan gulai daging. Daging akan lebih cepat empuk.

Tuesday, 20 September 2016

Giveaway by Cik Purple

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Klik Banner

Friday, 16 September 2016

Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs Di Mialiana.com

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

3D GOLD STEMCELL SERUM MY BEAUTY HERBS

Adakah anda ingin kulit wajah bebas tanpa jeragat, parut dan pori-pori terbuka? Adakah anda inginkan kedut di muka hilang sedikit demi sedikit dan anda inginkan semua masalah kulit muka hilang dengan hanya satu rawatan yang tidak melibatkan kos yang mahal? 

3D Gold Stemcell Serum akan menjadi jawapan atau solusi untuk permasalahan anda. PARUT JERAWAT, JERAGAT yang mula berkampung di muka dan yang sudah berkerak, KEDUT di muka yang menjadi teman apabila usia semakin bertambah adalah penyebab hilang keyakinan diri untuk bersosial.

Jangan biarkan masalah ini menghantui anda setelah sekian lama anda berada di dalam dilema dan malu bertemu janji. Kini My Beauty Herbs mengembalikan kejelitaan anda tanpa perlu melakukan laser dan kos-kos perubatan yang mahal. Beralihlah kepada 3D Gold StemCell Serum yang bakal mengubah kulit muka anda dari biasa menjadi luar biasa…Sangat hebat dengan hanya calit-calit merecik... Wow...


"Penyanyi/Pengacara Feeya Iskandar antara pengguna setia 3D GOLD STEMCELL SERUM. Beliau berjaya kekalkan kulit gebu semasa mengamalkan 3D GOLD STEMCELL SERUM dengan sapuan treatment cream di waktu malam."


Produk buatan MALAYSIA yang diformulasikan di FRANCE dan lulus KKM (NO KKM : NOT160106092K). Dapatkan KULIT KEKAL MUDA ANGGUN hanya dalam 30 HARI. Kesan penggunaan seawal 10 hari! Dapatkan kulit idaman anda hari ini. Dengan hanya sekotak, mesti ada perubahan ketara dan kulit lebih merecik flawless dan muda jelita. Nak lagi best pakai secara konsisten selama boleh. Memang TERBUKTI BERKESAN! Bahan SEMULAJADI!

3D GOLD Stem Cell Serum mempunyai kelebihan kerana bahan-bahannya lebih farmaseutikal dan formula yang terkini seperti Pure Argania Stemcell, Hydrolyzed Wheat Protein, Lepitium Sativum Sprouts Extract & Dermacom. Kelebihan yang ada pada 3D Gold StemCell Serum menjadikan kulit anda terus kekal muda anggun selamanya, seperti Feeya Iskandar duta My Beauty Herbs. Formula Hebat ini mampu memberi kesan “Instant Lifting” pertama kali ketika memakainya. Rangsangan tegang akan dapat dirasai secara lembut.

3D GOLD STEMCELL SERUM bagus dan berkesan untuk :
  1. Hilangkan parut hitam 
  2. Hilangkan dan cegah jeragat
  3. Mencegah luka jerawat
  4. Menutupi liang pori
  5. Memperbaiki struktur kulit dan tona sekata
  6. Lembapkan kulit
  7. Menganjalkan kulit
  8. Mengawal minyak pada wajah
  9. Mencerahkan kulit
  10. Menegangkan kerutan dimata
  11. Pudarkan gelap bawah mata
  12. Melindungi kulit dari sinaran UV
  13. Mengalakkan penghasilan kolagen
  14. Mengurangkan hingga 50% garis halus dan kedutan muka dengan pemakaian konsisten 
Cara Penggunaan My Beauty Herbs, 3D GOLD STEMCELL SERUM :
  1. Sila tekan 1 ATAU 2 kali dan ratakan serum ke wajah, bawah mata, leher dan mata sebelum tidur dan waktu pagi selepas mencuci muka. Pakai 2 kali sehari untuk kesan maksimum bagi jangka masa panjang.
  2. Pastikan anda membersihkan wajah sebelum menggunakan SERUM
  3. Krim rawatan dipakai pada waktu malam selepas mencuci muka. Jangan dicampurkan dengan produk lain.
  4. Minum minima 8 GELAS air kosong sehari

Harga
RM150 Semenanjung RM159 Sabah/Sarawak $65 Brunei $65 Singapore. Dapatkan harga promosi RM120 sekarang dengan treatment cream percuma bernilai rm69.90. 

Video Eksklusif Feeya Iskandar


Soalan yang kerap ditanya :
  1. Adakah 3D Gold Stemcell Serum ini berkesan ke? InsyaAllah berkesan, kerana dah lebih 1002 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus sebelum dilancarkan.
  2. Kenapa ramai yang order 3D Gold Stemcell  Serum iniKesan dapat dilihat seawal 10 hari, 100% diperbuat dari bahan semulajadi, tiada kesan sampingan yang menjejaskan kesihatan, 100% lulus KKM, harga yang berpatutan dengan kualiti terbaik,  mempunyai kandungan pure stemcell yang sangat tinggi, tiada pantang larang semasa pemakaian, sesuai untuk golongan lelaki dan perempuan, tahan lama dan untuk sebulan, terbukti secara klinikal, tiada bahan kimia, kualiti bertaraf antarabangsa, majoriti pengguna berpuas hati.
  3. 3D Gold Stemcell Serum ni boleh tahan berapa lama? 3D Gold Stemcell Serum 20ml boleh tahan selama sebulan.
  4. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, kerana ada kandungan Lepitium Sativum Sprout Extract, Pure argania stemcell,Hydrolyzed Wheat Protein, Lepituim Sativum Sprouts Extract & Dermacom  yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau pori-pori besar. Jangan lupa sapu treatment krim di waktu malam.
  5. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh, tiada masalah.
  6. Ada kesan-kesan sampingan tak? Tiada kesan sampingan. 3D Gold Stemcell Serum, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit.
  7. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  8. Bagaimana nak dapatkan 3D Gold Stemcell Serum? Dapatkan dari kami My Beauty Herbs Hq +6011 28090446 atau beli online di website www.mybeautyherbs.com.my


Sila jawab soalan-soalan berikut :
  1. Siapakah pengguna yang akan mencuba? (sendiri/suami/isteri/lain-lain : SENDIRI
  2. Kondisi Kulit Pengguna Sekarang : KULIT TIDAK SEKATA
  3. Saya patut dipilih oleh My Beauty Herbs dan seterusnya bersetuju untuk membuat entri review 3D Gold StemCell Serum berdasarkan pengalaman pengguna kerana saya ingin mencuba produk baru sebelum ni saya tidak pernah memakai mana-mana produk pembersih muka selain biore.Penggunaan biore selama 2 tahun ini saja tidak dapat membantu menjadi kan kulit saya sekata.Jika dipilih sebagai pemenang insyaAllah saya akan review produk ini dalam blog saya atau mana-mana media sosial yang saya punyai serta rekemen juga pada kawan-kawan malah ahli keluarga sendiri.
Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 16 hingga 25 September 2016 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama My Beauty Herbs dalam mencari 40 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Klik Banner
Kita sentiasa bersama.. kita menyayangi sesama kita.. kita sering bekerjasama walaupun berbilang bangsa.. kerana kita sehati sejiwa.. selamat hari kemerdekaan.. kekalkan persaudaraan.. eratkan perhubungan antara kita.. merdeka.. merdeka.. merdeka.. selamanya di hati.. malaysia

MINI GIVEAWAY BY TRIPLE S

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Klik Banner

Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

giveaway penghargaan rm100 anjuran kennymerligal

Giveaway penghargaan cash rm100 by kennymerligal | mencari 5 orang pemenang bertuah bagi merebut hadiah wang tunai sebanyak rm20 untuk setiap seorang. Giveaway ini akan bermula pada 1 September 2016 dan berakhir pada 30 September 2016.

Cara untuk menyertai:

  1. Buat satu entry blog bertajuk "Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal".
  2. Copy dan paste banner diatas ke dalam blog post anda atau gunakan kod yang telah disediakan dalam ruangan textarea dibawah.
  3. Backlinkkan entry ke sini.
  4. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen artikel giveaway sahaja. 

Syarat syarat :

  1. Blogger Malaysia.
  2. Follow blog kennymerligal 
  3. Follow instagram
  4. Follow twitter
  5. Like facebook page 
(* syarat yang kedua adalah wajib manakala yang selebihnya terpulang kepada  anda )

Hadiah :

  1. Wang tunai RM20 x 5 orang pemenang bertuah.
Pemenang akan dipilih secara rawak oleh admin dan keputusan akan diumumkan selepas tamat giveaway. Semoga penganjuran giveaway ini dapat merapatkan lagi tali persahabatan di kalangan rakan rakan blogger. 

Thursday, 15 September 2016

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

AUGUST ANNIVERSARY GIVEAWAY!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Klik Banner
Tarikh tutup: 30 September 2016!

Giveaway RM400 by AsyaAmin!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Syarat penyertaan :

1. Blogger Malaysia
2. Follow blog ini. Wajib
3. Follow :

https://www.instagram.com/syaaddaa/  https://twitter.com/syaaddahttps://www.facebook.com/nsyaaa 

4. Bahagian sponsor :

Follow SEMUA. Highlited. (exceptional to those yang tiada Instagram dan twitter. But please do mention if you don't have Instagram and Twitter account)

https://www.instagram.com/_mrdiana/ (Follow)

https://www.instagram.com/shahhaizal/ (Follow)

https://www.facebook.com/kelakardotmy/  Like page Facebook (Wajib)

https://plus.google.com/+TheNewMindedakaUltraStation/posts (Optional)

nurnabla.blogspot.my (Wajib)

https://www.instagram.com/nur__nabila/ (Follow)

http://julinaalias24.blogspot.my/ (Wajib)

https://www.facebook.com/julina.alias (Follow)

https://www.instagram.com/cucigambar_murah/ (Follow)

5. Buat entry bertajuk "Giveaway RM400 by AsyaAmin!"
6. Letakkan banner pada entry (boleh copy paste html code dalam box di atas)
7. Banner hendaklah dibacklink ke sini
8. Link penyertaan/url blog hendaklah ditinggalkan di kotak komen ini sahaja.

Senarai Hadiah :

Top Referral :
1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang
2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang
3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang


Random:
1. Photobook 6X6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang
2.  -Blog review x 4 pemenang
-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang
3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang
4. Topap RM 10x 9 pemenang

Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.
Selamat Berjaya :)

Mula :
16 Ogos 2016
Tamat:
1 Oktober 2016

p/s: I state RM400 based on total overall.

GIVEAWAY KUTUK MENGUTUK BERSAMA LEKATLEKITDOTCOM

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Klik Banner
TARIKH TUTUP : 30 September

Giveaway Diagnosis Apokalips Part 2 by stnrsyfh

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Klik Banner
"SAYA NAK DIAGNOSIS APOKALIPS . SEMOGA DIAGNOSIS APOKALIPS MENJADI MILIK SAYA"
05 OGOS 2016 - 05 OKTOBER 2016

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Klik Banner
Giveaway ini akan berlangsung dari 13 Ogos - 22 September 2016. 
Senarai pemenang akan diumumkan pada 23 September 2016, pada jam 8 pagi.

Giveaway Mangkuk Tingkat by El Darwena

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Klik Banner

Wednesday, 14 September 2016

Kenali apa itu charlie

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

CHARLIE
Nama Am: Kumbang Rove
Nama Spesis: Paederus fuscipes
Nama tempatan: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie

Kesan kepada manusia:

Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenali sebagai 'pederin' (C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya.

Persentuhan semasa bergerak atau tidur, menghancurkannya pada badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dermatitis linearis', 'paederus (kumbang rove/ staphylinidae) dermatitis', 'whiplash dermatitis' dan sebagainya. Pada September 2002, wabak dermatitis linearis yang disebabkan oleh kumbang rove telah menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama pelajar di Pulau Pinang.
Kesan2 gigitan charlie / Sumber pic google
Nasihat kepada yang dijangkiti:

Oleh kerana kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam, tutup atau kurangkan penggunaan lampu dan tutup semua pintu/ tingkap semasa epidemik kumbang tersebut. Gunakan jaringan nyamuk yang halus, semburan aerosol serangga, perangkap berpelekat dan sebagainya. Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/ lampu, jangan memukul kumbang yang terdapat pada badan, cuma hembus/ tiup untuk menghindarinya. Jika tersentuh dengan kumbang ini, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air. Sesiapa yang mengalami alahan kulit yang teruk mestilah mendapat rawatan perubatan.

Sumber : Facebook Amira Salwana

Monday, 12 September 2016

FIRST GIVEAWAY GOMOSHOP96

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Saturday, 27 August 2016

Mengapa lubang hidung ada dua?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan kanan.

Apakah fungsinya sama?

Sebenarnya fungsinya TIDAK sama dan dapat kita rasakan bezanya.Sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan yang kiri mewakili bulan (mengeluarkan sejuk).Jika SAKIT KEPALA, cubalah MENUTUP Lubang hidung sebelah KANAN, bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh.Jika merasa LELAH/PENAT, lakukan sebaliknya.Tutup lubang hidung sebelah KIRI dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan.Tak lama kemudian, Anda akan merasakan segar kembali.

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri,sehingga hatinya MUDAH sekali sejuk.Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan,sehingga CEPAT sekali marah.Apakah Anda memperhatikan pada saat bangun,lubang hidung mana yang bernafas lebih cepat?Sebelah kiri atau kanan?

Jika lubang hidung kiri bernafas lebih cepat,Anda akan merasa sangat lelah.Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas,Anda akan merasa segar kembali dengan cepat.Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak,tetapi kesannya akan lebih baik diterapkan kepada orang dewasa.

Pada suatu malam,saya duduk menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri.Dalam kurang dari satu minggu, sakit kepala saya sembuh.Saya terus melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang, sakit kepala saya tidak kembali lagi.Luar biasa, sungguh sempurnanya pengaturan ciptaan Allâh. 

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.
Inshaa ALLAH.....

Sumber: Ustaz
Ahmad Nasir

Friday, 26 August 2016

Pemakaian sandal idaman wanita di abad ini.

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

modern sungguh zaman kini,
                                  pembangunan dibina sungguh pesat,
nak tau awat tajuknya begini,
                       mai baca artikel ceq ni sat...

Assalammualaikum.. harini saya nak berkongi bersama anda semua mengenai SANDAL IDAMAN WANITA.. apabila kita mengatakan mengenai sandal, semua diantara kita telah tahu dan telah mengerti apakah itu sandal kan?... malah ada diantara kanak-kanak mahupun bayi masa kini telah disarungkan dengan sandal ini... ini telah membuktikan bahawa sejak kecil lagi, sandal telah menjadi sebutan dan pilihan ramai rakyat di negara kita dan serata dunia... Namun begitu didalam artikel yang ringkas tapi padat ini, saya akan berkongsi bersama anda semua sejenis sandals yang menjadi pilihan dan mengikut 'trending' para kaum hawa pada masa kini. dalam erti kata lainya,'sandal idaman wanita di abad ini'...Sebelum saya terus membongkar apakah sandal yg bakal menjadi idaman para wanita abad ini, aspek paling penting dalam pemilihan sesuatu perkara ataupun benda bagi wanita ialah keselesaan dan keselamatan pada diri kita sendiri.. izinkan saya memberi satu perbandingan...Antara sandals dengan high heels mana lebih baik? pada pendapat saya sebagai para wanita, saya lebih gemar mencari dan menyarungkan sandals berbanding high heels.  sebabnya high heels ini boley menyakitkan kaki comel kita ni.. dan juga High heels ni bukan calang-calang orang boleh pakai haa kalau tersilap langkah mau terpelecek kaki tu tambah-tambah bagi yang baru ingin mencuba memakai high heels.Better anda memilih sandals kerana mudah pergerakan kita kan?Tambahan pula, jika Anda gemarkan sesuatu yang sememangnya ringkas dan mudah? Anda juga merasakan memakai kasut bertutup mahupun high heels ketika keluar bersiar-siar dan bersantai hujung minggu sebagai menyusahkan dan merumitkan? Sandal adalah pilihan tepat untuk anda. Ia sememangnya mudah , ringkas dan senang apatah lagi ia kini hadir dengan pelbagai corak dan rekaan menarik.Gioseppo yang juga digelar 'selipar tembus angin' sudah tentunya menjadi pilihan ramai para wanita apatah lagi ia ringan dan selesa dipakai terutamanya ketika cuaca panas. 
Jadi,. koleksi sandal apakah yang menjadi idaman para kaum hawa pada masa kini? sandal yg saya maksudkan itu adalah koleksi sandals wanita. Rekaan sandalnya yang terbuka ini membolehkan kaki kita untuk bernafas dan kekal segar terutama sekali apabila cuaca panas. kesemua koleksi sandalnya amatlah versatile dan sesuai untuk digayakan dengan apa jua jenis pakaian yang anda gemari. Anda juga boleh mengenakan pemakaian sandals ini bersama  kombinasi jeans dan t-shirt mahupun maxi dress. Namun begitu, perlu diingatkan bahawa terdapat juga beberapa situasi yang tidak bersesuaian dengan pemakaian sandals. 

       Apabila anda ingin melancong. Terutama sekali jika anda merupakan seorang hardcore traveller. Biasanya seorang hardcore traveller lebih kerap berjalan kaki berbanding menaiki kenderaan. Rekaan sandals yang bertapak rata ini akan mengurangkan keselesaan kaki anda jika anda berjalan untuk tempoh yang panjang. tetapi koleksi sandal wanita ini telah mempumyai rekaan sandal yg tidak menyakitkan ketika kita berjalan dalam masa yang lama.. hebat kan..
  
     Tambahan pula, Apabila anda ingin berjalan disisir pantai. Jenis koleksi sandal wanita yang lebih selesa dipakai apabila ingin ke kawasan yang berpasir seperti pantai adalah jenis flip flops . Ia lebih mudah dibersihkan dan tidak rosak apabila terkena air.. dan sudah pasti kesemua sandal koleksi wanita ini mampu mengekalkan malah menambah keserian pada pemakai..

Begitu juga apabila anda ingin menghadiri interview. Adalah lebih elok jika anda memakai jenis kasut yang tertutup untuk kelihatan lebih formal seperti pumps heels



    Justeru itu, begitu juga apabila anda ingin melakukan aktiviti lasak. Jangan sesekali melakukan aktiviti outdoor dengan memakai koleksi flats atau flip flops atau anda akan mudah mendapat kecederaan.Lihat betapa pentingnya pemilihan sandals yang betul apabila kita melakukan sesuatu kerana setiap jenis kasut yang kita sarung melambangkan keperibadian seseorang..:)



Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :) Fikir semula sekiranya anda ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.Anda akan didakwa sekiranya berbuat demikian.Terima kasih atas kerjasama yang diberikan..Teruskan pembacaan anda.