https://izyanyancinnamon.blogspot.my


About Me Exchange links Giveaway 2015 Home Kesihatan Tips

Wednesday, 28 December 2011

Kucing yang menyampah dan jealous..

Sape kata kucing tak mempunyai perasaan? Dalam masa yang sama, kucing pun reti rasa cemburu. Dah macam manusia pulak. Kalau tak percaya, sila teruskan scroll ke bwh. :)

 Eh… boleh lak lalu kat tengah tu =_=
menyampah btl kucing oren tu..huhu..

Tuesday, 27 December 2011

Kasih Sayang ibu singa ..

Assalamualaikum readers and hi too all..saya nk kongsi sedikit cerita disebalk kaseh sayang seekor singa terhadap anaknya..(mcm poyo jerk ayt..)korang boleh tgk gambar2 kat bwh ni antara aksi berani yg dilakukan seekor singa dengan harapan singa ni dpt menyelamatkan anaknya yg terjatuh..=)

 
Ni lah di saat ibu singa melihat anak nya terjatuh dri tebing curam , 
Ibu singa ni cuba menyelamat kn anak nya , 
tpi ia nya terlalu curam dan sgt berbahaya ..

 

Kasih sayang yg tinggi kepada anak nya , membuat si Ibu ni , cuba lagi menyelamatkan anak nya . Ibu nya memberani kan diri memasuki lagi dlm .

 

setelah lama cuba menyelamat kn anak nya , akhir nya si ibu ni berjaya jgak..

 Yaa , hati seekor ibu , :D

Diambil oleh jurugambar hidupan liar Jean-Francois Largot

P/S:saya sayang mama saya..=)

Monday, 26 December 2011

Dialog yg menarik!!

WIKIPEDIA : Aku tahu semuanya.
FACEBOOK : Aku pula kenal dengan semua orang .
FRIENDSTER : A'aa, semua kenalan aku kau curi !...
MYSPACE : Kami musuh anda wahai Facebook !
TWITTER : Takpe Facebook, aku back-up kau .
GOOGLE : DIAMMM !! Aku ada semuanya .
MOZILA : Eh , tanpa aku , korang tidak boleh diakses .
IE : Wei Mozilla , sendrik mau ingat ha . . gua kan ada !
MOZILA : Lu pehal ? Kacau line orang jer !
IE : Lu dulu la mamat , mengaku lu sorang jer boleh akses pada diaorang tadi ! !
INTERNET : Sudah !!! jangan gaduh-gaduh ! Kalau aku takde , korang lagi la takde ! Power tak aku ?
FACEBOOK : Hmmm , akulah yang paling ramai di kunjungi . Jadi gua yang terbaekkkkk !!!
YAHOO : Facebook, jangan riak . Kalau aku takde, mana boleh buat email
GOOGLE : Yahoo, Gua kan boleh buat email gak !
MAXIS, CELCOM, TMNET : (serentak) Ehem! Lu org ingat kami ni kayu ?
TNB : Diamlah korang, nanti aku matikan elektrik . . baru korang tau siapa paling power !

Sunday, 25 December 2011

Segment strawberry maneh

assalamualaikum hi readers..

alhamdulilah sihat akhirnya setelah 3 hary ku mengalami deman selseama akhirnya dah sembuh..cuma tinggal batuk je yg laen ok lah..tp nmpknya demam sekarang ni semakin merebak harap korang jga kesihatan tp kalau dah ditakdirkan tuk kena demam apa boleh wat kan..oklah tujuan sebenar nk tulis entri haryni ialah korang nmpak tjuk entri saya atas tu??alah yg Segment strawberry maneh tu..ok segment ni saya bukan kena tag tp tdy saya masuk satu blog ni blokwalking lah katakan terjumpa segment ni..segment ni dibuat oleh Sha..Jd saya tertarik tuk join segment ni..kalau korang nk join korang klik banner bwh ni..
|
|
|
V

okeh. banner dah letak. kena buat apa pulak ni? Sha minta kita share kan azam tahun baru 2012. ini antara azam yang insya allah saya akan buat..

♥Insya allah akan belajar dengan sungguh2 dan tekun sbb nk spm
♥Nak jadi lebih rajin dan tak mw buang masa dlm tong sampah(-.^v)
♥Solat nak penuh terutama yang wajib''ni azam bertahun tahun yang tak pernah kekal. huhu. tapi insya allah    
akan berusaha juga! yeah! (dengan penuh harapan)''
♥Satu hari 2 entry. hehe.. boleh ke buat? entah lah
♥Nk straight A dalam result sbb tagged nk masuk universiti..
♥Jika adew masa terluang saya akan wat apa yg patut tanpa membuang waktu..
    haaaa cukup lah setakat tu..byk2 azam pun wat pening kepala baek azam yg sikit2 lu..kut dtg satu masa habuk je dpt..ok saya dah siap semua,saya nk tag 3 org tuk join segment ni.

    3 pemilik blog yg kena gtw azam 2012 kat sya=)

    Saturday, 24 December 2011

    Tiada Kuman Pada Kucing


    Kadang-kadang, kesal dengan sesetengah sikap masyarakat kita yang mengangap kucing sebagai makhluk perosak seperti tikus. Nak pegang pun takut sebab risau ada bakteria pembawa penyakit. Yang takut tu tak apa lagi, ada yang tendang-tendang macam bola pulak tu. Apa la nasib kucing-kucing ni diluar sana.
    Menurut Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di klinik Haiwan Baitharah, kucing jarang sekali adanya kuman pada lidah kucing. Jika kuman ada, ia bermakna kucing itu akan sakit. Dr. Gen Gustafsirl mendapati bahawa kuman yang paling banyak terdapat pada anjing.
    Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Sa’id Rafah mengatakan bahawa kucing memiliki enzim pembersih yang bernama lysozyme. Kucing tidak suka air kerana air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteria, seperti pada kawasan air (lumpur, takungan hujan, dll).
    Kucing juga sangat menjaga kestabilan kehangatan tubuhnya. Ia tidak banyak berjemur dan tidak mendekati dengan air. Tujuannya agar bakteri tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tiada kuman pada tubuh kucing.

    Inilah bukti bahawa mengapa al-quran melarang umat islam menyentuh anjing. Berbalik kepada kucing pula, masyarakat kita telah mendidik anak-anak sejak kecil supaya tidak menyentuh kucing dengan alasan kotor dan bulunya yang mudah tertanggal.
    Syukurlah saya dibesarkan dalam rumah yang dipenuhi kasih kayang kucing. Setiap telatah mereka membuat saya sangat menyayangi mereka. Selamatkan Kucing-Kucing Malaysia.



    I ♥ My cat..

    Thursday, 22 December 2011

    Adehh demam lah pulak....

    i fever =_='
    addeeeeessssssss .... why is it a fever arrives . then the fever must be fever headache ... it is not arrested .... but what can do ... get it lah .. .. but please be quick is good ... not like a fever ... the mother asked if the fever medication ...dah lah I do not like taking medicines ... ok lah ... mungkin ni sedikit ujian drpada Allah S.W.T... lagipun harap pasni cepat lega sbb sekolah dah nk bukak..begitulah berakhirnya percutian ku sehingga ku demam..lol :P bubye...sory jika saya terlambat bls kunjungan korang kat shoutbox saya..saya offline tuk beberapa hary..doakan semoga saya cepat sembuh ye..thx..=)
    kita mesti ingat.. 
    5 perkara sebelum 5 perkara
    1. Sihat sebelum sakit
    2. Muda sebelum tua
    3. Kaya sebelum miskin
    4. Lapang sebelum sempit
    5. Hidup sebelum mati.

    semua milik Allah S.W.T..kita cuma perlu tabah mengharungi ujian..ingt tu..hekhek..=)

    ku nk kembali mcm ni..happy dan..

    |
    |
    |
    V
    sembuh sebelum kolah bukak..=)
    P/S:ayt bi kt atz ni dah x btol dh...ni dmam pnye psl lah ni...dan saya bukan demam saja..sesema,sakit kerongkong,pening kepala dan batuk..lengkap semua tu..=.=..isssshhhhhhhh...

    Friday, 16 December 2011

    Hot2!! Ariff Alfian Rosli Gay Melayu Kahwin Di Dublin !!!

    Gambar perkhawinan lelaki gay malaysia – ARIFF ALFIAN ROSLI, pelajar tajaan petronas kahwini teman lelaki didublin.ARIFF dilaporkan hilang oleh ahli keluarga kini khawini seorang lelaki gay dengan berbaju melayu dan tengkolok..

    Ariff Alfian Rosli Gay Melayu
    HAPPY NMPAK??wat malu agama sendiri!!!!
    Ariff Alfian Rosli (pelajar tajaan PETRONAS) mengahwini pasangan gay Jonathan di Dublin, Ireland. Ariff Alfian Rosli sebelum ini telah dikhabarkan hilang oleh ahli keluarga tapi nampaknya sebab kehilangannya kini sudah terjawab. Untunglah ayah dia dapat menantu orang putih lagi..lelaki plak tu..gay..wadafak…
    Tapi yang tambah peliknya, Ariff Alfian Rosli masih mengenakan pakai tradisional Baju Melayu bersongket dan memakai tengkolok seperti perkahwinan Melayu yang biasa. Walaupun perkahwinan yang terlarang tapi adat pemakaian Melayu masih belum dilupakan.
    Berikut adalah gambar perkahwinan gay si Ariff alfian ni bersama pasanganya warga Eropah dia…mungkin buat korang muntah….Taste Mat Saleh Mamat ni…

    Perkahwinan pasangan gay Jonathan dan Ariff Alfian Rosli (pelajar tajaan PETRONAS) mula menarik perhatian ramai pihak. Perkahwinan yang dilakukan secara besar-besaran ini bertempat di Dublin, Ireland. Ariff Alfian Rosli sebelum ini telah dikhabarkan hilang oleh ahli keluarga tapi nampaknya sebab kehilangannya kini sudah terjawab.
    siapa ariff alfian?
    Ariff Alfian Rosli ini merupakan pelajar perubatan tajaan Petronas dan tidak dapat dihubungi oleh keluarga mereka selama 3 tahun. Menurut ayah Ariff Alfian Roslin, Rosli Haron, dia dan isteri telah 8 kali pergi ke Dublin untuk mencari anaknya. Dan hari ini misteri kehilangan Ariff telah terbongkar apabila dia didapati telah berkahwin dengan Jonathan, seorang lelaki warga Dublin.
    ariff alfian rosli telah di beritakan hilang pada 12 dec 2011 oleh bapanya melalui utusan.pihak Petronas telah pun menyaman ayah Ariff selaku penjamin pertama dengan menuntut kembali wang pengajian RM890,000 yang telah dilaburkan kepada Ariff.
    Tapi yang tambah peliknya, Ariff Alfian Rosli masih mengenakan pakai tradisional Baju Melayu bersongket dan memakai tengkolok seperti perkahwinan Melayu yang biasa. Walaupun perkahwinan yang terlarang tapi adat pemakaian Melayu masih belum dilupakan.



    ariff alfian
    wahh sarong cincin g ha..x ke canggih gitu..=_='


     

    “Kahwin GAY pakai baju melayu?? Memalukan!” – herdik seorang melayu berpakaian dan berambut ala K-Pop. - twitter

    Sumber :ILUTRASIKU

    P/S:sayang sekali dy x pandai menggunakan kebijaksaan dy tuk berfikir baek atau buruk..tgk pandai sgt belajar sampai ke luar negara tp ni lah hakikatnya..harap lepas ni dy cepat sedar dari kesilapan dy dan segera bertaubat dan kembali ke pangkal jalan sebelum terlambat..=)

    Thursday, 15 December 2011

    wah cantik gambar Abby Fana kini bertudung

    Penampilan pertamanya di dalam MHI selepas pulang daripada menunaikan haji sangat-sangat kemas, cantik dan menutup aurat. Tahniah kepada Hajah Abby Fana. 

    Nampak manis kan? Nampaknya makin hari makin ramai artis kita yang berhijrah dan ini merupakan satu petanda yang sangat baik. Oh ye, kalau anda rajin, bacalah entri ini sepenuhnya untuk membaca tulisan yang dikeluarkan oleh Wardina apabila Wardina melihat Abby Fana bertudung.

    "Mungkin saya antara salah satu orang yang paling gembira dengan perubahan ketara secara fizikal ini oleh Kak Abby Fana yang amat saya kasihi. Kenapa? Kerana Kak Abby dari mula saya kenali adalah wanita yang cukup baik, a VERY…VERY nice person indeed…Kak Abby seorang ibu tunggal yang amat tabah… seawal kami di studio kerana bersiaran jam 5 pagi..Kak Abby adalah antara orang yang tidak pernah meninggalkan solat subuhnya….maka terdetik dalam hati kecil saya…saya yakin Kak Abby satu hari nanti akan berhijab… Secara senyap saya sering mendoakannya…. Dan percayalah antara doa yang makbul adalah doa rakan-rakan, tatkala mereka tidak tahu kita mendoakannya…

    SMS KAk Abby pada saya : TQ dear for your compliment..I ‘change’ for Him, The Al Mighty.

    Bergenang air mata saya. Hajjah Abby Fana..sekembali dari Mekkah, keberkatan dan hidayah Allah mengiringinya. Indahnya!

    Kenapa perlu KECOH orang bertudung ada yang bertanya? Teringat sewaktu menghadiri satu preview documentary mengenai Hijab tempoh hari…ada pihak yang kurang senang apabila publisiti diberikan pada wanita-wanita berhijab! Katanya di Malaysia ini, wanita behijab diberi publisiti meluas dan dipuji-dipuji. Mereka lah yang baik, yang digemari dan sebagainya! Ada yang tidak puas hati nampaknya…

    Jawab saya… Tahukah anda perkara ini BARU berlaku.. tidak lama dulu nak jadi cover majalah? Jangan harap! Nak baca berita? Buka tudung dulu! Pengacara? Hmmpphh tak pernah dengar pun! Malah waktu saya mula berhijab dulu ada cover majalah yang memotong gambar saya (setelah selesai photoshoot) kerana mengatakan bahawa pihak editor mereka tidak mahu wanita berhijab sebagai peghias kulit muka depan.Siapa yang didiskriminasi sebenarnya?

    Jadi sudah pasti apabila senario sekarang yang sudah berubah…pastilah wanita berhijab gembira dengan peluang yang diberikan media ini! Kerana kayu ukur kecantikan BUKAN lagi Hollywood…Kerana bakat tidak lagi diukur dengan pendeknya skirt anda..

    Jawab saya…memang wanita yang berhijab memberikan satu ‘statement’ pada semua bahawa “saya sedang berusaha menjadi lebih baik, dan ingin saya zahirkan perubahan ni dengan pakaian saya” Memang! Tak perlu dipersoalkan..wanita yang berhijab, yang baru memakai hijab terutamanya adalah mereka yang sedang ‘berubah’… they want to become better..a better person, a better Muslimah… very clear…. namun dalam masa yang sama, tidak pula harus didiskriminasi mereka yang tidak memakainya…that has to be clear too. Ianya pilihan individu..hormatilah mereka yang berhijab dan doakanlah mereka yang belum akan nampak kecantikan dan ‘nilai’ sebenar hijab yang sebenarnya mengangkat martabat seorang wanita. Bukankan semua yang’ indah’ dan ‘mahal’ di dalam dunia ini ditutup dan dipelihara? Seperti emas dan intan permata. Seperti mutiara di dalam lautan.

    Jawab saya…Wanita yang tidak bertudung? Sudah CUKUP publisiti diberikan pada mereka..lihat sahaja longgokkan majalah, berita dan pendedahan di media mengenai wanita yang tidak berhijab dan sexy! Mereka dijulang, dipuji, diberi ruang dan perhatian setiap ketika.. mereka juga sangat popular! Malah bukan media Malaysia sahaja yang membantu mereka, tapi iannya fenomena diseluruh dunia! They DONT NEED HELP anymore… Jadi apabila dipebesarkan mereka yang berhijab… berikanlah ruang yang sewajarnya…. kenapalah perlu ‘sakit hati’….

    Dugaan orang yang ingin berubah adalah apabila kita dilempar ejekan oleh orang lain, yang mengungkit kisah silam dan meremahkan perubahan kita seperti “tak lama tu”. Anggaplah ianya cuma dugaan kecil sahaja yang diberi Allah kepada kita.

    Saya yakin orang yang bersolat, yang konsisten dalam solatnya akan diberi hidayah oleh Allah untuk membuat pilihan yang baik. Alhamdulillah Hajjah Habsah…Kak Abby… I am very happy for you! May Allah bless you!"


    sumber: bulan purnama


    p/s : Harap lepas nih lebih ramai artis di Malaysia ini berhijrah seperti ini...tak rugi pun...cantik dan comel lagi ada la.. :-)

    Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :) Fikir semula sekiranya anda ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.Anda akan didakwa sekiranya berbuat demikian.Terima kasih atas kerjasama yang diberikan..Teruskan pembacaan anda.